Mekanik Proje Nedir ?

Makine mühendisleri ve teknik ressamlar tarafından hazırlanan mekanik projeler binalarda yaşam standartlarını ve konforu üst seviyeye taşıyan projelerdir. Mekanik projelendirmede sistemlerin kendi aralarında bir bütün olması esas olduğundan dolayı toplam kaliteyi de doğrudan etkilemektedir.

Mekanik projeler ilgili yönetmelik ve ihale şartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Binanın mekanik aksamı ve ısı yalıtımı ile ilgili her türlü resim ve çizimin kapsamına girdiği mekanik projelerde gerekli evrakların ve dosyaların hazırlanması için de mühendislik deneyimine ve uzman yardımına ihtiyaç vardır.

Mekanik projelerde kullanılacak malzemelerin seçiminde uzun ömürlülük ve konfor esastır. Mekanik projeler binanın bir yaşam alanı olması için çok önemli olduğundan bazı kriterler esas alınarak hazırlanmalıdır. Konforlu şartlar, fonksiyonellik, uzun ömürlülük ve sağlamlık, güvenli olması, düşük maliyetler, uygulanmasının ve montajının kolay olması gibi detaylar mekanik projelerde ürün seçiminde önemlidir.

Mekanik projeler bir sistemler bütünüdür. Kabaca bir mekanik projede, ısıtma ve soğutma sistemleri, havalandırma alt yapısı, temiz su tahliye sistemleri, atık su ve kanalizasyon sistemleri, sıcak su ve yangın söndürme sistemleri yer almaktadır. Bunların dışında ticari veya endüstriyel işletmelerde, doğalgaz tesisat sistemleri, basınçlı hava sistemleri, güneş enerjisi sistemleri gibi ekstra sistemler de mekanik projeler kapsamına girmektedir.

Statik Proje Nedir ?

Mimari projeye uygun olarak, inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan, ölçekleri yapının büyüklüğüne ve özelliğine göre belirlenen, betonarme, yığma, çelik ve benzeri yapıların türlerine göre taşıyıcı sistemlerini gösteren, bodrum kat dâhil tüm kat planları, çatı planları, bunların kesitleri, detayları ve hesaplarıdır. Bu hesaplarda zeminin fiziksel parametreleri, zemin-temel-yapı etkileşimi ve temel tasarımının belirlenmesinde, mühendislik hizmetleri içeren standartlara ve Bakanlıkça yayımlanan “Zemin ve Temel Etüdü Raporlarının Hazırlanmasına İlişkin Esaslara uyulur. İnşaat Mühendisleri, kat planlarını döşeme üstünden keserek yukarı baktığı yönde ifade eder.

Statik proje, İnşaat mühendisleri odasından yetki belgesi olan statik proje firmaları tarafından hazırlanır. Mimar koordinatörllüğünde mimari, statik, mekanik ve elektrik projelerinin hazırlanıp ilgili belediye onayından geçmesi bina ruhsatının alınabilmesi için gereklidir.

Statik projenin yapısı kullanılacak taşıyıcı sistem malzemesinin betonarme ya da çelik olmasına göre farklılık kazanır. Genel olarak, paftalarda temel, döşeme teçhizat planları, kolon aplikasyonu, temel ve döşeme kiriş açılımları ve bunlara ait tüm hesap dökümleri, demir boyları, çapları, adetleri ve bulundukları noktalar yer almaktadır. Demir çapları için mm olarak ifade edilirken proje ölçü birimi cm dir.

image